W środę młodzież naszej szkoły rozpoczęła cykl spotkań kulinarnych pod nazwą „Cztery pory roku w kuchni Andersena”. W tym ogólnoszkolnym projekcie uczniowie liceum przygotowują wybraną na daną porę roku potrawę, co jest przedmiotem konkursu międzyklasowego.
Daniem do przyrządzenia tego dnia była sałatka jesienna. Każda klasa wykonała na konkurs fantastyczną potrawę, która oceniana została pod względem smakowym, zdrowotnym i estetycznym. Ważny był także element dekoracyjny oraz „kolory jesieni”, widoczne w potrawie.
Celem projektu jest nie tylko zdobycie przez uczniów praktycznych umiejętności życiowych, jakimi są kompetencje kulinarne, ale także promowanie zdrowej żywności. Na zajęciach z dietetyki młodzież przygotowała plakat edukacyjny, przedstawiający walory zdrowotne składników użytych w swojej sałatce. Kolejnym elementem projektu była cyfrowa wizualizacja przepisu, wykonana na lekcjach grafiki komputerowej. Efekty, edukacyjne i smakowe, zostały docenione przez kompetentne jury.
Najbardziej smakowały wszystkim: praca zespołowa, uśmiechy przy krojeniu i mieszaniu, i oczywiście wspólne zasiądnięcie do stołu.
Nie możemy się już doczekać kolejnej pory roku. W zimie będziemy lepić pierogi…
81 441 34 36
ul. Przyjaźni 20
20-314 Lublin
sekretariat@szkolyandersena.lublin.pl
Copyright © Społeczne Szkoły im. H. Ch. Andersena