10 listopada 2021

Cztery pory roku w kuchni Andersena

W środę młodzież naszej szkoły rozpoczęła cykl spotkań kulinarnych pod nazwą „Cztery pory roku w kuchni Andersena”. W tym ogólnoszkolnym projekcie uczniowie liceum przygotowują wybraną na daną porę roku potrawę, co jest przedmiotem konkursu międzyklasowego.


Daniem do przyrządzenia tego dnia była sałatka jesienna. Każda klasa wykonała na konkurs fantastyczną potrawę, która oceniana została pod względem smakowym, zdrowotnym i estetycznym. Ważny był także element dekoracyjny oraz „kolory jesieni”, widoczne w potrawie.


Celem projektu jest nie tylko zdobycie przez uczniów praktycznych umiejętności życiowych, jakimi są kompetencje kulinarne, ale także promowanie zdrowej żywności. Na zajęciach z dietetyki młodzież przygotowała plakat edukacyjny, przedstawiający walory zdrowotne składników użytych w swojej sałatce. Kolejnym elementem projektu była cyfrowa wizualizacja przepisu, wykonana na lekcjach grafiki komputerowej. Efekty, edukacyjne i smakowe, zostały docenione przez kompetentne jury.


Najbardziej smakowały wszystkim: praca zespołowa, uśmiechy przy krojeniu i mieszaniu, i oczywiście wspólne zasiądnięcie do stołu.


Nie możemy się już doczekać kolejnej pory roku. W zimie będziemy lepić pierogi…

 

81 441 34 36

ul. Przyjaźni 20 

20-314 Lublin

sekretariat@szkolyandersena.lublin.pl

SPOŁECZNA TERAPEUTYCZNA SZKOŁA PODSTAWOWA 

SPOŁECZNE LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE

IM. HANSA CH. ANDERSENA W LUBLINIE

Copyright © Społeczne Szkoły im. H. Ch. Andersena 

Multimedia:

Szkoła w czasach pandemii COVID-19

Towarzystwo Oświatowe im. S. Batorego

Kuratorium Oświaty

Przydatne linki:

OKE Kraków

Poradnia PP

Statut SP

Dokumenty szkolne:

Statut LO

RODO - klauzula informacyjna

Standardy ochrony małoletnich